Ja się zaczytuje w wielu głównie fantastyka, to jest Pilipiuk(Jakub Wędrowycz), Piekara(Ja, Inkwizytor), Ziemiański(Achaja), Grzędowicz(Pan Lodowego Ogrodu),Ćwiek(Kłamca i Chłopcy), Tolkien(wiadomo), Sir Terry Prachett(Świat dysku). Poza tym jest jeszcze Grzesiuk(Pięć lat karceru) świetna książka autobiograficzna o pobycie w obozie koncentracyjnym, dalej jest King, polecić mogę jeszcze Żambocha i Marię Lidię Kossakowską.
A odnosząc się do naszego zacnego Lorda Saurona i jego wypowiedzi o Sienkiewiczu to polecam pierwsze pióro Rzeczpospolitej piszące o czasach szlacheckich, nie psane ku pokrzepieniu serc, a opowiadane tak jak było. Prawdziwa 1 Rzeczpospolita żyje w książkach Jacka KOMUDY, świetnego pisarza i historyka. Jeśli o nim nie słyszałeś Sauronie to musisz nadrobić. Komuda ma świetne Sienkiewiczoskie opisy a w jego książkach jest bardzo wiele rzeczywistych faktów historycznych i naprawdę fajne przypisy opisujące wiele zagadnie. W którejś np. jest dokładny opis polskiej szabli, wszystkie części jej fachowo opisane i wyjaśnione.
Tak, bardzo lubię takie sarmackie sprawy, że tak to ujmę. Chciałbym kiedyś popróbować sztuki krzyżowej https://www.facebook.com/sztukakrzyzowa, szkoda że nie jest to bardziej znane i dostępne.